úterý 9. září 2014

Prasonisi, místo které si na první pohled (ne)zamilujete.

Prasonisi najdete na ostrově Rhodos a je to nejjižnější bod ostrova. Je vzdálené zhruba 90 km od hlavního města Rhodos a nejbližší, větší město Lindos je vzdálené zhruba 40Km.

    Když přiletíte (připlujete) na ostrov, tak Vás uvítá písčité pobřeží plné barů, hotelů a různých obchůdků. Ráj pro ty, co mají rádi typickou dovolenou, která nezahrnuje nic víc než odpočinek na lehátku u bazénu a čas od času se vykoupou v moři a večer si zajdou do jedné z mnoha taveren na nějakou typickou řeckou specialitu.  Popřípadě se půjdou pobavit do nějakého baru, kde se budou bavit až do ranních hodin.
Pokud ovšem patříte mezi ty, které už ta „typická“ dovolená omrzela, a nevadí Vám „trocha“ větru, tak byste rozhodně měli navštívit poloostrov Prasonisi.

   Dovolenou na Prasonisi můžete trávit buď v apartmánech, caravanu (obytném autě), anebo ve stanu. Jak již způsob ubytování napovídá, rozhodně to není dovolená pro ty, kdo chtějí trávit svůj volný čas u bazénu a popíjet drink u baru.

Už když se budete poloostrovu po hlavní cestě přibližovat, tak z velkých hotelových resortů se začnou stávat menší apartmány a bary a obchody začnou ubývat a naopak vítr začne přidávat. To je znamení, že se blížíte k Prasonisi. Asi po hodině a půl cesty z Rodosu dorazíte k vesničce Katavia, a na jejím začátku se Vám objeví ukazatel Prasonisi, odbočíte doleva a čeká Vás 10km, během kterých se sami sebe ptáte „ Kam to proboha jedu?“  Protože za těch 10km nepotkáte nic víc, než kapličku a malý stánek s ovocem.  Ale když pak konečně dojedete skoro na konec cesty, tak se Vám rozprostře jedinečný, dech beroucí pohled na poloostrov Prasonisi, který je spojen s pevninou písečnou pláží, kterou ze dvou stran lemují moře. Ze západu Středozemní moře a z východu moře Egejské.  

Na Prasonisi se můžete dívat z více pohledů. Buď jako turista, který tam přijede na jeden den, nebo jako kiter /surfař, který tam jede za větrem anebo další varianta a to jako člověk, který tam není ani jako turista, ale zároveň není ani nadšenec  kitesurfingu nebo windsurfingu. Je to člověk, který se tam dostal tak nějak náhodou.
    
     Když jsem se tam dostala poprvé, tak jsem měla možnost vidět reakci všech tří skupin, od turistů po kitesurfaře. A já sama byla zároveň ta, co se tam dostala tak nějak náhodou. A věřte nebo ne, ale když jsem spatřila Prasonisi poprvé tak moje první myšlenka rozhodně nebyla „ wow, to je paráda“. Spíš mi proběhly hlavou otázky „A to tady mám jako trávit 3 týdny? Nezbláznili se?  Co tady budu dělat?“ Protože když jsem míjela „centrum“ tak jsem viděla jen 2 surfmarkety, 2 restaurace a asi 3 apartmány.  Děsivá představa pro většinu lidí, kteří se u moře rádi procházejí po nábřeží a všude kolem nich je plno barů a restaurací.
   
    Naopak tým „kajterů“ byl nadšen.  Silný, stálý vítr, široká pláž a ještě dva spoty v jednom. Na jedné straně vlny, na druhé krásně hladká voda.  A navíc, když se rozhodnete svůj pobyt trávit v obytňáku, tak vás odsud nevyhazují policajti. Prostě paráda.
    
     Já měla dvě varianty. Buď to místo odsoudit hned, nebo se na to podívat z jiného pohledu.  Po dvou dnech, kdy jsem to místo brala z pohledu klasického turisty, který má rád klidnou pláž, bary a procházky po promenádě, jsem začala vnímat to, co jsem předtím neviděla a normální turista málokdy vidí.
   
      Už když se probudíte a vylezete ze stanu, karavanu či apartmánu tak vidíte tu pozitivní a uvolněnou atmosféru všude kolem vás. 

O nádherných západech slunce nemluvě. 


Jestli máte rádi zábavu, posezení s přáteli, nebo poznávání o nových lidí tak se vám tam bude líbit, protože o poznávání nových lidí tam opravdu nouze není. 

Pro ty co nekajtují a nesurfují: Začněte a nebo předstírejte, že těm sportům rozumíte :).  

 A to Vás pak rozhodně žádná párty nemine. Nejsou sice každý večer, ale čas od času se stane, že nějaká surfová/kite škola nějakou takovou párty pod širým nebem uspořádá a to pak stojí za to.
(Následující ráno s kocovinou je už  horší :)) ). 

Člověk si během pobytu uvědomí, že k tomu aby si užil léto u moře, opravdu stačí málo. Stačí se jen uskromnit a zažijete léto plné zážitků a momentů, na které budete vzpomínat celý život. 
     
  Mimo zážitky si taky odvezete další motivaci proč na sobě makat. A to je asi to nejdůležitější ne? Nebylo by fajn mít v 60letech lepší kondici než průměrný 40letý  člověk?  :)



Žádné komentáře:

Okomentovat